Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İBRAHİM KOCA İLE DEDE KORKUT KİTABI’NIN BURSA NÜSHASI ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Dede Korkut Kitabı; Türklerin sosyal hayatlarını, inanışlarını, kahramanlıklarını anlatan bir eserdir. Bu yönüyle; Türk dili, tarihi, kültürü için ayrı bir yere sahip olan eserin aynı zamanda Türk milletinin bir dönemine ışık tutması bakımından dünya tarihinde ve edebi yönüyle de dünya edebiyatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Türklerin Oğuz boyuna ait bu hikâyeler geçmişle gelecek arasında bir bağ kurulmasını sağlamaktadır. 14. yüzyılın sonu 15. yüzyılın başında yazıya aktarılan Dede Korkut Kitabı’nın bilinen dört nüshası bulunmaktadır. Bunlar Dresden, Vatikan, Ankara ve Günbed nüshalarıdır. 2022 yılında Türksoy tarafından Bursa’nın Türk dünyası kültür başkenti seçildiği sene Dede Korkut Kitabı’nın Bursa Nüshası bilim dünyası tarafından kabul edilmiştir.

Dede Korkut Kitabı’nın yeni bulunan Bursa Nüshası, 2018 yılında Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Fadıllı mahallesinde görev yapan din görevlisi Mehmet Sait Coşar tarafından İbrahim Koca’ya armağan edilir. İbrahim Koca kendisine armağan edilen bu eseri 18 Ocak 2019 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesine bağışlar. Pek çok değerli yazma eserin bulunduğu müzede, Dede Korkut Kitabı’nın el yazması, müzeyi gezdiği sırada çevre mühendisi Mehmet Yayla’nın dikkatini çeker. Mehmet Yayla, arkadaşı Prof. Dr. Ersen Ersoy’a haber verir. Bunun üzerine Prof. Dr. Ersen Ersoy Dede Korkut Kitabı’nın Bursa Nüshası’nın bulunduğunu bilim dünyasına sosyal medyada yaptığı paylaşımla duyurur. Bursa Nüshası üzerine Prof. Dr. Saadettin Özçelik 2022 Yılının Bahar Müjdesi: Dede Korkut’un Bursa Yazması adıyla Türk Dili Dergisi’nde bir yazı yayımlamış; en kapsamlı yayın ise İbrahim Koca ve Dede Korkut Oğuznameleri’nin Bursa Nüshası Üzerine adıyla Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ve Prof. Dr. Semra Alyılmaz tarafından yapılmıştır. 

Bu makalede önce Dede Korkut Kitabı’nın Bursa Nüshası’nın İbrahim Koca tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesine bağışlanma süreci hakkında bilgi verilecek, ardından İbrahim Koca ile yapılan söyleşi yer alacaktır.



Anahtar Kelimeler

Dede Korkut Kitabı, Dede Korkut Kitabı’nın Bursa Nüshası, İbrahim Koca, söyleşi


Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri