Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TEKE AKADEMİ YOUTUBE KANALI’NIN TÜRKOLOJİYE KATKILARI

Dijital ortamın sunduğu fırsatlar doğrultusunda daha fazla kişiye ulaşma hedefini gerçekleştirmek amacıyla eğitim alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarına, özel kuruluşlara, akademik dergilere, derneklere, öğrenci topluluklarına vb. ait birçok YouTube kanalı bulunmaktadır. 2021 yılında dünyada interneti kullanan kişi sayısı 4,6 milyar civarındadır. Bilgisayar dışında kullanılan elektronik aletlerin de kullanımının yaygınlaşmasıyla (telefon, tablet) bir günde internette geçirilen süre yaklaşık 7 saate ulaşmıştır. Özellikle COVID-19 pandemisi sürecinde uzaktan eğitim ve uzaktan eğitimi destekleyen videolar aracılığı ile bilginin paylaşımı daha da önemli bir hâle gelmiştir. Bu süreçte temelleri atılan TEKE AKADEMİ YouTube Kanalı da Türkoloji ile ilgili farklı alanlardaki video paylaşımları ve canlı yayınlarla Türkolojinin bilgi akışına katkı sağlamıştır. Teknolojinin ve internetin kitleleri yönlendirici etkisi göz önüne alındığında teknoloji-eğitim ilişkisinin toplumu eğitici yönü kullanılarak bireylerin ilgili oldukları alandaki bilgilerine katkı sağlamada sosyal ağların önemli bir rolü olduğu bilinmektedir.

Dünyada eğitim alanında yaşanan değişimler doğrultusunda kurulan TEKE AKADEMİ YouTube Kanalı 1 Mayıs 2020 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Derneği’nin belirlediği “faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapma ve kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenleme” gibi amaç ve ilkelere uygun olarak TEKE AKADEMİ tarafından oluşturulan içerikler YouTube kanalı aracılığıyla ilgililerin istifadesine sunulmaktadır.

Bu araştırmanın amacı TEKE AKADEMİ YouTube Kanalı’nda bulunan 53 videonun Türkolojiye katkılarını tespit etmektir. Ulaşılan veriler sonucunda 22 videonun bulunduğu “Bilimsel Konuşmalar” bölümü en fazla içeriğin bulunduğu bölüm olarak belirlenmiştir. Ulaşılan diğer sonuçlar grafiklerle ifade edilmiştir.



Anahtar Kelimeler

YouTube, TEKE AKADEMİ, Türkoloji, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Derneği


Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri