Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


METİN GÜVEN ŞİİRİNDE RENKLER

Yazınsal yapıtlar içerisinde daha çok şiirde karşılaşılan renk anlatımları duyguların, heyecanların, düşüncelerin ve görüntülerin aktarımında ifade gücüne katkı sağlar. Şairler; imgeler ve izlekler oluşturabilmek, duygu çağrışımı yaparak anlama güç katabilmek için şiirlerinde renk ifade eden sözcüklerden yararlanırlar.

Bu çalışmada Metin Güven’in on üç şiir kitabı incelenmiş ve fişleme yöntemiyle şairin kullanmış olduğu renkler tasnif edilmiştir. Greimas’ın duyuşsal ulam kategorisinden yararlanarak her rengin anlamı; olumlu, betimsel ve olumsuz olarak incelendikten sonra alışılmamış bağdaştırmalı kullanımlar belirlenmiştir. Renk kullanımları tahlil edilirken yalnızca göndergesel renklere yer verilmeyip ayrıca renkler ve tonları üzerinden gidilerek şiirler analiz edilmiştir.

Sonuç itibarıyla şiir hakkında özgün kanaatlere sahip olan şairin şiir dilinde kullanılan her renk sözcüğünün belli anlamsal karşılıkları ifade ettiği; renklerin olumlu, olumsuz ve betimsel karşılıkları olduğu ayrıca şairin renk ifade eden sözcüklerden faydalanırken özgünlüğü yakaladığı anlaşılmıştır.



Anahtar Kelimeler

Metin Güven, duyuşsal ulam, renkler, alışılmamış bağdaştırma


Kaynakça

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri